2019. 04. 15., hétfő: Hogyan tudunk sok gyereket vállalni? Mindig lesznek nálunk szegényebbek es gazdagabbak is, ezért jó tisztázni, hogy mi is a szegénység maga (szegény ember az, akinek nincs több havi előtakarékossága), amire egyébként Isten hív minket, keresztényeket, hogy megmutassuk a világnak, nekünk nem az anyagiaktól, a világi dolgoktól függ a boldogságunk és nem is az, ami a fő motivációt adja, bizonyos döntések előtt. A pénz kell, szükséges az élethez, de nem szabad hagyjuk, hogy irányítson minket.
Az egyik imám során bevallom, nehezteltem az Úrra. Megkérdeztem Tőle, hogy miért van az, hogy az életem célja úgy tűnik az, hogy a korunk felfogásával messzemenőkig ellentétes nézetekkel létezzek, mintha egy kirakatban élnék. Sokáig hallgatott, majd csöndesen azt mondta.:

"Az én életem is egy példa volt és egy kirakatban éltem, az embereknek példát mutatva. Kigúnyoltak, megvetettek, szidtak. Nagyon kevesen értettek meg és követtek."


Ma azzal azonositják, hogy valaki tehetős, hogy van hitele. Holott maga a pénz jelenti a gazdagságot. A szociális hálóra kitett, színlelt életsílus is a hitelekből valósul meg sokaknál, egy hazugságvár az egész, ami össze fog omlani. Ha már választani kell a hitel es a tőke között, akkor az utóbbi ad anyagi biztonságot, de a bankok ,,jóvoltábol" lehet tulajdonod, használhatod a dolgokat, mielőtt kifizetnéd. Csak attól az még nem a tiéd...
Egyszerűen bolondnak tartják ma azt, akinek van pénze és mégsem megy bele egy 20 éves törlesztőidejű hitelbe. Pedig csak át kellene gondoljuk, hogy mekkora biztonságot ad, ha valaki adós és mekkorát az, ha valakinek pénze van. 
 

Talán a családomat és engem arra hív, hogy megmutassam, úgy lehet sok gyereket vállalni, hogy nem földi kincseket gyűjtünk elsősorban, hogy nem az anyagiaktól függ a gyermekvállalási kedvünk, ahogy régen sem ettől függött soha évszázadokig. Hogy emlékeztessem őket arra az életemmel, hogy az előző generációk sokkal szűkösebb legetőségek mellett is tisztességesen felnőttek. Annak idején sokkal olcsóbbak voltak a házak, ez igaz, és nem kellett egy életen át fizetni a hitelt, valamint sokkal kevesebb pénzből is meg tudtak élni, mert maguk termelték meg az élelmüket, de nem volt az a közfelfogás mégsem azok között, akik súlyosan elszegényedtek (és nem kevesen voltak), hogy az anyagiaktól teszem függővé, hogy hány gyereket vállalok. Még így is nagyon sokan nélkülöztek. Nélkülözni annyit tesz, hogy az alapvető élelmük nem volt meg, vagy mondjuk zsíros kenyeren éltek vagy társbérleményben, más családokkal egy fedél alatt... Mennyivel jobb a helyzet ma.

Néhányaknak ma sem kell egy életen át a hitelt törleszteni, mert a szüleiktől kaptak házat vagy egy nagy összeget az önerő megfizetésére. De az általános az, hogy a párok nem tudnak vagy nagyon nehezen tudnak saját tulajdonú házhoz jutni. (Itt annyiba kerül egy ház, mint Magyarországon egy utca.) Ilyenkor mindig az alábbi szentírási rész jut az eszembe.:

" De ha van élelmünk és ruházatunk, elégedjünk meg vele. .Akik meg akarnak gazdagodni, kísértésbe esnek, sok esztelen és káros kívánság kelepcéjébe, amelyek romlásba és kárhozatba döntik az embert."
(1Timóteus6,8)

Az emberek ma nem értik, hogy a vagyon eltávolít Istentől, ha az anyagiakhoz hozzátapad a szívünk. Ha az ember nem evilági dolgokban bízik, akkor sokkal inkább a bizalmát Istenbe tudja helyezni. Igazi biztonságot Ő egyedül tud adni, néhány tégla és cserép lehet egy csodás, meleg otthon, vegye is meg, aki tudja, de a mai fizetések direkt úgy vannak kitalálva, hogy a legtöbben egy életen át modern korunk rabszolgái, a bankok rabszolgái és hitelből vásárolnak. Ha valakinek kívülről nézve csodás háza, autója, élete van, ne gondoljuk azt, hogy nem kölcsönből, hitelből. Akkor fog összeomlani ez az egész kártyavár, ha az emberek a haláluk előtt nem fizetik vissza azokat. Ezért is emelkedik a nyugdíjkorhatár.
Eldönthetjük, hogy a bankokat szolgáljuk és nem vállalunk gyerekeket, vagy megelégszünk a szükséges minimummal (régen ennyi sem volt sokaknak) és elfogadjuk az életeket. Persze nem ilyen szélsőséges a dolog, vannak akik anyagilag megtehetik, hogy kényelmesen éljenek sok gyerekkel is, de inkább ez a ritka.
Volt idő, nem is olyan régen, amikor úgy gondoltam, hogy a természetes családtervezésnek van jogosultsága. Az most nem is lényeges, hogy súlyos indok mellett- e. Ki mondja meg, hogy mi jelent súlyos indokot? Egy orvos?

Ebben a videóban például beszél egy szülész egy anyáról, akinek 11 (!), egészségesen kihordott terhessége fejeződött be császármetszéssel.
Timothy J. Gordon (kaliforniai teológus, filozófus) felesége is jelenleg a hatodik gyermekükkel várandós, császármetszéssel hozta a világra mind az öt gyermeküket.

Ripperger atya -Egyházunk azon kevés papjai köze tartozik, aki nem modern tanokat hirdet, hanem a több ezer éves Egy, Igaz Egyházét- mindössze két alkalommal ajánlotta a természetes családtervezést (lásd.: tcst), súlyos indok mellett. Az egyik esetben az anya hét éven belül szült hat gyermeket. Ő pszichésen, idegileg nem bírta az egymás után sorba született gyermekeinek az ellátását. A másik esetben egy olyan családnak ajánlotta, akik súlyosan elszegényedtek. Ismétlem: súlyosan!
Érdemes átimádkozni, hogy vajon nekünk mit mond Isten ebben a témában. A tcst is lehet olyan hatékonyságú, mint a fogamzásgátló tabletta, tehát dönthetünk Isten nélkül is élet és halál felett, ami elég ijesztően hangzik és korunk egyik legnagyobb problémája pont ez: az önistenítés.
Már többször is előfordult velem az, hogy nem hittem magamban nagyobb események előtt. Isten viszont hitt és bízott bennem. Hogyan tudhatnánk jobban a világ Teremtőjénél a képességeinket, a jővőnket, a világ sorsát?

"Hogy többé ne embereknek kívánságai, hanem Isten akarata szerint éljétek a testben hátralevő időt."
(1Péter 4,2)
,,Halljátok meg szeretett atyámfiai, avagy nem az Isten választotta-é ki e a világ szegényeit, hogy gazdagok legyenek hitben, és örökösei az országnak, a melyet azoknak ígért, a kik őt szeretik?,,
(Jakab2,5)

,,Mert Isten megmentő kegyelme már eljött és látható lett minden ember számára. Ez a kegyelem arra nevel bennünket, hogy forduljunk el az istentelenségtől és a gonosz kívánságoktól, és hogy mértékletesen, bölcsen, igazságosan és istenfélelemmel éljünk ebben a jelenlegi világban.,,
(Titusznak 2,11)

A legtöbb abortuszt a harmadik gyermek ellen követik el ma.
Mint öt gyermek édesanyja, tudom, hogy az első gyermek születése hozza magával a legtöbb és leghirtelenebb változást, a legnagyobb lemondást is az öröm mellett. A többedik gyermek születése mindig nehézségekkel jár, de gyakorlottabb édesanyák már ilyenkor nem izgulnak fölöslegesen, tudják, mi a dolguk, kevésbé frusztráltak és kevesebb én- idővel is beérik. Magyarul könnyebben hoznak áldozatokat a családjaikért, amely több örömöt is ad nekik.
Hogyan tehetjük meg, hogy több gyermeket vállalunk?:
1. Megváltoztak az igényeink, illetve sosem voltak az általános média és közélet által befolyásolhatóak. Röviden: nem a luxus nyaralás és a luxuscikkek, tárgyak okoznak örömöt, hanem a megélt emberi kapcsolatok, na jó, mostanában az alvás is. Beláttuk, hogy másokért élni sokkal inkább öröm (a nehézségek ellenére is), mint csupán önmagunk szeszélyes és csapongó vágyait követni és kielégíteni. Felnőtt ember sajátsága, hogy gondoskodni vágyik valakiről. Ezért van kutyája, macskája a gyermektelen házaspároknak.
2. Felelősséget szeretnénk vállalni. A férfiasság egyik meghatározó sajátsága a felelősség vállalására való képesség. A nőiség kiteljesedése pedig a gondoskodásba tud megnyilvánulni.
3. A teremtésbe részt venni jó dolog, fentartani az emberiséget jó dolog, önbizalmat ad és felemel, értelmet ad az életnek.
4. Megelékszünk a legszükségesebbekkel. Egyszerű ételeket eszünk, előre megtervezzük, mit főzünk és mennyi a konyha pénzünk hetente, amit beosztunk.
5. Olcsó ruhákat vásárolunk. A gyerekek járnak egymás kinőtt ruháiba is. Barátnőkkel is lehet gyerekruhákat cserélni. A gyerekek nem hordanak egy- egy darabot olyan sokáig, hogy azok elrongyolódnának.
6. Van egy hét személyes autónk, de csak azért, mert nem a sarkon van az iskola, és mert így el tudjuk vinni a gyerekeket különféle szabadtéri programokra. A használt autó itt olcsó, nem több millió forintnyi kiadásra kell gondolni, valamint lizingre is lehet venni.
7. Igyenes vagy megfizethető programokat szervezünk nekik. Leginkább biciklizni járunk, parkokba, játszóterekre. Ezek kiváló eszközök arra, hogy levezessük a gyerek fölösleges energiáit, valamint kutatások is kimutatták, hogy az agy megfelelő fejlődéséhez napi 1-2-3 óra mozgásra van szükség.
8. Le merem írni! Nincs semmiféle vagyonunk és házunk sincs. Volt ház(hitelünk)unk, de már nincs.
Egyszer talán lesz, de ha nem, az sem baj.

Itt a rászoruló családoknak létezik egy nagyon jó támogatás, így alig kell önerőből fizetni a bérleményért. Senki sem kerül az utcára, csak az, aki hajlektalan akar lenni, mivel biztosít az önkormányzat házat mindenkinek, aki pályázik (pl.: gyermeküket egyedül nevelő szülők, mozgássérültek, rászoruló nagycsaládosok). Sokak fejében az a téves eszme él (amiért a bankok is felelősek), hogy csak az albérletből kerülhet az ember az utcára. A hitelre vásárolt házból is bármikor kitehet a bank, a törlesztés elmaradása esetén. 
Bízunk Istenben és keményen dolgozunk, ezért nem hiszem, hogy Isten olyan kegyetlenséget megengedne, hogy ilyen szinten nélkülözzünk. 
Nem viszünk magunkkal semmit sem és biztos önteltté tenne a saját tulajdon, ahogy ez szépen látszik ez ma egyeseken. A gyerekeinknek is jobb lesz azt látni, hogy segítség nélkül teremtünk otthont és így majd ők sem a külső körülményektől fogják örökösen várni a segítséget, ha majd felnőnek.
Régen először házasodtak és nem az anyagi biztonság megteremtése után. Kis gyermekeknek még nem kell külön szoba, nem is tenne jót nekik, nem szocializálódnának jól. Ráérünk a külön szobával a tínédzser korig, de azt sem baj, ha együtt nőnek fel.
9. Nincsennek drága hobbijaink. Ritkán költünk magunkra. Az okoz örömöt igazán, ha közösen ellátogatunk egy új helyre, akkor pedig csak a benzint kell megfizetni.
10. Használt babakocsit vásárolunk. Jó állapotú, megfizethető babakocsit lehet vásárolni használtan, amely még évikig kiváló.
11. Nem költünk tápszerre. A legjobb a babának és a mamának is a szoptatás. Így tulajdonképpen a gyerek szinte semmibe sem kerül egy éves koráig. Pelenkát és néhány ruhát kell venni. A többi dolgot pedig csak egyszer kell megvenni. (babakocsi, kiságy, autós üllés, takarók, játékok, tisztálkodó szerek, babakád, hordozókendő)
12. Amit megvettünk, mert hasznos, az a légzésfigyelő. Egyszer kell megvenni, ha nem kallódik el, és nyugalmat ad éjszaka és a délutáni alvások során is.
13. A gyerekek nem járnak drága edzésekre, helyette az apjuk játszik velük, aki ifjúsági válogatott focista volt.
14. Szeretek rajzolni, így erre én szoktam tanítani a gyerekeket. A kötődést is erősíti, ha minőségi időt töltünk velük.
15. Vettünk egy hatalmas trambulint és egy használt, de kiválóan működő fútópadot. Ez is egyszeri kiadás, gyors energia levező gyerekeknek (is) esős és kimerítő napokon, mondjuk az iskola szünetekben.
16. A gyerekeknek nincs sok játékjuk. Sokféle van, de nem sok. A túl sok inger nem jó, az a játék meg pláne nem jó, ami nem készségfejlesztő. Legó rengeteg van, kártyák, puzzle, társasjátékok, könyvek, gyurma, színezők, ceruzák, babák, plüss állatok, horgolt játékok, autók, autópályák, fa vonatsínek, kockák, biciklik, labdák, rollerek. Amiket időről- időre kidobok, azok a műanyag, semmire sem való apró kütyük.
17. Nem járunk moziba, itthon nézünk filmeket, meséket.
18. Használt könyveket vásárolunk vagy letöltünk.
19. Használt és olcsó bútoraink vannak, amelyek a célnak így is kiválóak. Nem szoktunk lakásfelújítani, az egyszerű dolgokat, használati eszközöket szeretjük.
20. Nem kell költsünk lombik baby programra, mert a Jó Isten mindig megáld egy gyermekkel, mindenféle próbálkozás nélkül. :-)
21. Itt, Angliában nem fogad el kenőpénzt az orvos. Fel is jelentene. Sértve érezné magát. Egyszerűen ilyen nincs! 
Így szüléseknél nem kell fizetni az orvosnak!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2018. 11. 25., vasárnap: Lelki küzdelem fokozatai, Chad Ripperger atya nyomán

2020. december 25.., péntek: Chad Ripperger atyától a házasságról. Különösen feministáknak nevelt lányoknak, feleségeknek ajánlom szeretettel.

2020. november 2., hétfő: Egyre nagyobb házak, egyre kisebb családok