2021. október 9., szombat: Nagycsaládos élet hat gyermekkel - személyes megküzdési stratégiáim :-)

  
Igen, ez egy nagyon nehéz feladat. 
De mindenki olyan keresztet kap, amit elbír és, amihez kapott "megküzdési stratégiát", tálentumot. Isten nem kiszúrni akar velünk, hanem olyan élet feladatokat ad, ami segít az üdvösségre vezető úton. Ez lehet az is, hogy nincs támaszunk Rajta kívül igazán. 😊

A saját tapasztalataimról írok, fogalmam sincs, hogy más ezt hogyan csinálja. Jó lenne nagycsaládosokat találni a közelben és tanulni egymástól. Majd ennek is biztosan eljön az ideje.

A média tele van olyan cikkekkel, ami az anyaság csillámpónis oldalát ecseteli. Ez nem a realitás. Elsőnek nekem az segített, hogy nem tagadtam le a valóságot, mint ahogy azt sok helyen látom, online felületeken főleg. De ezekre már nem fecsérlem az időmet. Ez nem egy komfortzónás életvitel, de éppen az adja a szépségét is! Főleg akkor, ha tanulni szeretnél. 

Tehát hogyan is él egy nagycsaládos?

1. Amikor fáradt vagyok vagy elegem van, nem gondolom azt, hogy rossz anya vagyok, hanem a valóságot látom ebben is. Az év 365 napján én vagyok a gyerekekkel, van hogy kialvatlanul, fásultan, valami többre vágyva (szellemileg). Teljesen rendben van, ha azt érzem, hogy most egy kicsit nélkülük lennék! Nincs lelkiismeret furdalásom emiatt. Persze kisebb gyerekeknek ezt nehéz elmagyarázni, de én úgy alakítom az életünket, hogy le tudják magukat kötni nélkülem is, és én is tudjak szusszanni egy picit.
Melyik munkahelyen kell heti akár 80- 100 órát is dolgozni, folyamatosan figyelni? Egyiknél sem. Szóval meg van engedve a fáradtság. 

2. Mindenkire próbálok saját időt fordítani. Ez minden gyereknél más, hogy mire vágyik. Van amelyik többet akar beszélgetni, van amelyiknek sok kérdése van, van amelyik szeret együtt olvasni, rajzolni, a lényeg, hogy mindegyikőjükre legyen néhány percünk napi szinten. 
Ez azért fontos, mert így tele lesz a "szeretet tankjuk" és azután egy kicsit nyugodtabbak, meg így érzik magukat érzelmileg biztonságban.

3. Jó testvér kapcsolatokat segítünk elő.: Arra neveljük őket, hogy segítsék és szeressék egymást. Hiába van egy családban mondjuk négy gyerek, ha mindegyik ücsörög a saját szobájában és csak önmagával foglalkozik, nem játszik a testvéreivel. Ez nekünk is segítség, mert a nagyobbak így segítenek be a kicsikkel való foglalatoskodásokba és szeretik őket. Ha majd felnőnek, akkor is számíthatnak egymásra. 

4. Mindenkinek van feladata. Arra neveljük őket, hogy vannak nehezebb dolgok az életben, de ha azt is megteszik, akkor nagyobb örömöt élhetnek meg. Plussz megtanulnak korán önállósodni. Nem kell ma sem otthon lazítson egy 25- 30 éves "gyerek", ahol majd anyuci megfőz meg kimos aztán meg elfelejtenek sokan felnőni, felelősséget vállalni. Egy 20- 25 éves fiatal felnőttnek már lehet munkát vállalnia egyetem mellett vagy házasodnia, lehet kollégista vagy lakhat együtt csoporttársakkal albérletben. Ma az a baj, hogy sokan 25- 30 évesen is még olyanok, mint a tizenéves gyerekek. Teljesen függnek a szülőtől, nem akarnak leválni, önálló életet kezdeni. 

Fiúknál különösen fontos, hogy kapjanak fizikai munkát 13 éves koruk előtt. Ettől lesznek szorgalmas, felelősség teljes felnőttek, családjukért lemondani képes, gondoskodó, dolgozó apukák. Lehet együtt gereblyézni, füvet nyírni, rendet rakni, fát ültetni.

5. Együtt (is) imádkozunk. Amelyik család együtt imádkozik, az együtt is marad. A Szűz Anya üzenete ez volt Medjugorjéban. A kisebbeknek is jó, ha hallják az imát. 
Van, hogy a fiam imája segít továbblendülni. Már most tapasztaljuk a nagycsalád gyümölcseit.

6. Kell legyen saját idő, hobbi, sportolásra idő, tanulás, olvasás. A gyerekek felnőnek, nem szabad teljesen felőrlődjünk a gyereknevelésben, kell a feltöltődés. 

7. Elmélkedés, ima. Nagyon fontos! Ezt kellett volna a legelejére írnom. Nagyon sok erőt ad! És van, hogy más nem is, csak az alázat, hogy elfogadjuk a helyzetet. 
"Igen Uram, ez most nehéz, de Velem vagy és bízom benned! Te tudod, miért történik ez, és hogyan válik a javunkra."
Rózsafüzér ima! A Sátán gyűlöli, minden ármánykodása elillan, ő maga megfutamodik, az "emberei" kudarcot vallanak és lemorzsolódnak, ha a Szűz Anya nevét meghallja. Nem tud lakást venni olyan helyen, ahol jelen van az a nő, aki legyőzte őt. :-) 

8. Ha nem megy pihenés nélkül, kérni kell segítséget. Nem lehet bírni napi 12 órában vagy 24- ben, heti 7 nap, évi 365 nap! Nincs ok lelkiismeret furdalásra azoknak a szülőknek, akik nulla segítséggel tolják végig az évtizedeket. 

9. Minden korszaknak vége lesz egyszer. A kisgyermekes kor nagyon nehéz, de vissza fogjuk sírni szerintem.

10. Úgy csináljuk, ahogy nekünk jó! A magunk értékrendje szerint, nem úgy, ahogy a világnak tetszik vagy ahogy mások meg akarják mondani nekünk. A megfelelési kényszer megnehezítheti ezt az időszakot. Nem kell mindenkinek megfelelni. 
Elég Istennek. 😉Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2018. 11. 25., vasárnap: Lelki küzdelem fokozatai, Chad Ripperger atya nyomán

2020. december 25.., péntek: Chad Ripperger atyától a házasságról. Különösen feministáknak nevelt lányoknak, feleségeknek ajánlom szeretettel.

2020. november 2., hétfő: Egyre nagyobb házak, egyre kisebb családok