2022. június 19., vasárnap: A lanyhaságról


 "Legyél biztos abban, hogy az Őrangyalod valóságosan létezik, jelen van, melletted áll. Szent Ferenc mindig látta őt, előtte állt, mellkasán összekulcsolt kezekkel, tekintetét a menny felé szegezve, de a legkisebb hibára, eltakarta az arcát, mintha nagy szégyent élne át, és ilyenkor hátat fordított neki."
(Bosco Szent János, olasz, katolikus pap, a Szalézi Társaság férfi szerzetesrend megalapítója)

Talán hajlamosak vagyunk azt feltételezni, hogy a lanyha, langyos keresztények azok, akik figyelmen kívül hagyják az Egyház tanítását, parancsolatait, hagyományát, akik a maguk feje után mennek, nem engedik, hogy Isten akarata (ami a legjobb nekünk egyébként) megvalósuljon az életükben, pedig nem! Ligouri Szent Alfonz, Az üdvösség útja c. művében azokat hívja langyos keresztényeknek, akik bocsánatos bűnöket követnek el. Akik halálos bűnöket (tehát tudva és akarva) követnek el, azok ezek szerint is, egyértelműen elveszítik Isten tetszését, a kegyelmeket, az üdvösséget. 

Mit is jelent a bocsánatos bűn a Katekizmus szerint?:
bocsánatos bűn: kisebb jelentőségű isteni parancs szándékos, vagy súlyos parancs megszegése nem teljes szándékossággal vagy tudatossággal (vö. 1Jn 5,16-17). - A ~ bizonyos mértékben elfordítja a szívet Istentől és a teremtményekhez köti, a szeretetet kisebbíti. Nem veszi el a megszentelő kegyelmet és a lélek természetfölötti életét nem öli meg, de megnehezíti az erények gyakorlását és a jó cselekedeteket. Örök →büntetést nem, de ideigtartót magára von. Elkövethető gondolattal, szóval, cselekedettel; tudatlanságból, feledékenységből, testi gyöngeségből. A sztgyónáson kívül az őszinte →bűnbánat, az imádság, jótettek is megszabadítanak tőle. - Védekezni kell ellene, mert „aki hűtlen a kicsiben, hűtlen lesz a nagyban is”. A ~ ugyanis az értelmet homályosítja, az akaratot gyengíti, csökkenti az →áhítatot, s mindezzel a →halálos bűnt készíti elő. **(Dezső 1929:74.Római Katekizmus1993:1862)

Szent Alfonz így ír:
"Borzasztó nagy a kár, amit a lanyhaság azon lélekben előidéz, mely fél ugyan a halálos bűntől, de nem sokat törődik a bocsánatos bűnökkel, azokat szándékosan elkövetik és javulásra e dologban nem gondol. De az Isten azzal fenyegeti a lanyhákat, hogy kiveti őket a szájából. : "Mivel lágy- meleg vagy és sem hideg, sem meleg, ezért elkezdelek téged kivetni a számból." (Jelenések III., 16)
A szájból kivetés jelenti, hogy az Isten elhagyja az ily lelket, mert amit az ember a szájából kivet, azt nem veszi vissza többé. A lanyha tiszteletlenséggel illeti az Istent, mert kijelenti hogy az Úristen nem érdemli meg, hogy nagyobb figyelmet fordítsanak az Úr szolgálatára. 
Szent Teréz, mint életleírása világosan tartalmazza, soha egy súlyos bűnt el nem követett és mégis meg lett neki mutatva azon hely a pokolban, melybe eljutott volna, ha fel nem hagy a lanyhaságával. De hiszen csak a halálos bűn az, amelyet a pokollal büntetik. Ez igaz, de a Szentlélek azt is mondja, hogy : "Ki a kevéssel nem gondol, lassankint elesik." (Jézus Sirákf. XIX., 1.)
Aki nem nagy dolgot csinál a bocsánatos bűnből, amit nyitott szemekkel elkövet, az nagyon könnyen halálos bűnbe esik és pedig azért, mert akinél szokássá fajul Istent kisebb dolgokban szándékosan megsérteni, az nem fog irtózni attól sem, hogy Istent súlyosabb bűnökkel megbántsa; de azért is könnyen vétkezik halálosan az ilyen, mert Isten azoktól, akik tőle eltávoznak, elvonja azt a különös segítséget, melynek hiányában aztàn ezeket nagyon könnyen legyőzik a kísértések. 
"Aki szűken vet, szűken is arat." (2 Kor LIX, 6.)
Joggal tartja vissza Isten a kegyelmét azoktól, akik fukarkodnak a szolgálattal, mit Istennek szentelnek. Azért kiállt így a próféta: " Átkozott, ki az Úr dolgát álnokul végzi." (Jerem. XLVIII., 10.)
Ámde, aki az Istennek hanyagul szolgál, az nagyon rossz dolgot követ el, mert az Úr maga elátkozza őt. -A bűnös, aki bűnei nagyságát felismeri, legalább beismeri az ő rosszaságát, de a lanyha, aki önmagát még jobbnak tartja másoknál, azért hogy nem cselekszi mind ama rosszaságokat, amiket mások elkövetnek, hibáinak mocsarában tovább él, és nem akarja magát megalázni."

Őrangyal ima:
Istennek szent angyala, áldott legyen az óra,
amelyben Isten jósága téged védelmezőmmé rendelt!
Fordítsd szívemet Istenhez, taníts e világ forgatagában is az Ő jelenlétében élnem!
Kérlek, mutass utat kísértés idején!
Isten engedelmével szólj mások angyalához is értem bajos ügyeimben!
Ha megbotlik lábam, segíts felállnom,
hogy az égi boldogságban mint Isten gyermeke találkozhassak egykor veled!
Hála tenéked!
Amen.

Őrangyalom, szívből kérlek,
Bűntől, bajtól őrizzél meg!
Életemben légy vezérem,
Halálomkor állj mellettem!
Amen.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2019. 07. 03., szerda: Most fény derül a modernizmus szerzőire!: Annaliese Michel ördögűzése során elmondott dolgok egyenesen a démonoktól

Lelkiségi mozgalmak, amelyek rombolják az Egyházat

Ripperger atya: Hogyan áll most a gonosz helyzete?