2022. június 2., csütörtök: Termékenység tudat

A Katolikus Egyház súlyos indok mellett (fizikai betegség, súlyos elszegényedés, komoly pszichés betegség) engedi a természetes család tervezést. Más, abortív és nem abortív fogamzásgátlók bűnnek számítanak. 

Idézet az alábbi cikkből.:
https://katolikusvalasz.blog.hu/2017/03/28/erkolcsos-e_a_tcst_avagy_mit_is_mond_errol_az_egyhaz_tanitohivatala

"Az Egyház bűnösnek nevezi egyrészt az egyes aktusok fogamzásgátlását, ám a terméketlen ciklusokkal való tudatos számítást is súlyos ok híján. A templomba járó és minden egyéb szempontból igyekvő katolikusok nagy része mindkettőt vitatja (a haladó közép), a másik része meg azzal van elfoglalva, hogy a TCST-t alapvető életmódként és a fogamzásgátlószerek alternatívájaként hirdeti (a konzervatív közép), elhallgatva, vagy nem is ismerve az Egyház figyelmeztetését a TCST-vel való visszaélés ellen.

A katolikus vitában, hogy “csak a TCST, vagy esetleg más nem abortív módszerek is engedélyezettek-e” természetesen a TCST-s oldalnak van igaza, és a haladó vélemény konkrétan ‘nulla’ tanítóhivatali megnyilatkozással támasztható alá. Az Egyház évszázadok óta egészen Ferenc pápáig folyamatosan bizonyságot tesz nemcsak a szexualitás általános szentsége (azaz Istennek félretettsége) mellett, hanem minden egyes aktus életre való nyitottsága mellett. A gumióvszert megengedő álláspont minden esetben erkölcstelen és nyíltan engedetlen a katolikus tanítással szemben. Ezt az igazságot nyilván hirdetni kell szeretetben és megértéssel, ám mégis a lelkek üdvét szem előtt tartva elsősorban."

A Chreighton- módszerről:
https://www.termekenyvagy.hu/creighton-modszer/

Az alábbi információkat egy személyes konzultáció során kaptam. Szívesen megosztom azokkal, akiket érdekel ez a téma. Elsőre picit bonyolultnak tűnik, de nem az. 😉:

1. A reggeli hőmérőzés ellenőrzését (akkor volt tüszőrepedés, ha legalább 4 napig 36.4 °C fölött maradt a testhőmérséklet, majd leesett közvetlenül a tüszőrepedés előtt) is nagyon hatékonyan lehet alkalmazni a peteérés pontos napjának a megállapítására. 

A szabályos görbén a ciklus első felében a hőmérséklet alacsonyabb, majd közvetlenül az ovuláció előtt hirtelen leesik (figyelem: ez nem mindenkinél történik meg)....egy mélypont előzi meg, ami gyakorlatilag a tüszőrepedés napját jelzi. Az ovuláció után 24-48 órával a hőmérséklet hirtelen vagy fokozatosan megemelkedik és a ciklus második felében a hő pár tized fokkal magasabb a ciklus első felében mért eredményhez képest. (Nem baj, ha a hőmérséklet nem megy 37 fok fölé, mert ez egyénenként változhat, mindig a ciklus első felében mért hőmérséklethez viszonyítsunk.)

 Ha nem következik be a teherbeesés, akkor a menstruáció előtt egy-két nappal, vagy akár a menstruáció napján a hőmérséklet hirtelen leesik. Amennyiben a hőmérséklet fent marad, akkor jó esély van a terhességre. (Figyelem: vannak, akiknél csak a menstruáció 2. napján esik le a hő, így csak több hónap hőmérőzés után lehet következtetni terhességre.)

Vizsgálatok azt mutatják, hogy várandósság a legnagyobb valószínűséggel a hőmérséklet megemelkedést megelőző 1-2 napban történő együttlétek után jöhet létre.

A kapott görbéről fontos tudnunk, hogy a hőmérséklet megemelkedése már a tüszőrepedés bekövetkeztét jelzi, vagyis a terméketlen időszak kezdetét. Tehát, ha nekünk nincs kiugró testhőcsökkenésünk, akkor nem látjuk a tüszőrepedés napját, így csak következtethetünk rá a megemelkedést megelőző napokban.

2. A méhnyak helyzetéből is lehet következtetni a peteérésre. Az ovulációhoz közeledve puhább a méhnyak, nyitott a méhszáj.
A termékeny időszakban felkúszik a méhnyak, nehezebb elérni.


3. Méhnyaknyák változása a ciklus során:

1. A menstruáció után egy hétig szinte semmi váladék sem termelődik, száraz napok (ilyenkor a legkisebb a teherbe esés esélye).
2. Vízszerű nyák vagy fehér, híg nyák. (Kicsi az esély a megtermékenyülésre.)
3. Termékenység ideje (ahogy a petesejt kezd megérni): krémes, fehéres, sárgás váladék, ragadós, tapadós, túrós szerkezetű.
4. A leginkább termékeny időszak: a szervezet az ovulációra készülve termeli a legtöbb méhnyaknyákot. Átlátszó, nyúlós, folyékony, vizes, tojásfehérjére hasonlító nyák. Ilyenkor a teherbeesés esélye 2- 3- szor nagyobb, mint megelőzőleg.

5. Ovuláció után a váladék csökken és felhős, ragadós lesz.

Általában a méhnyák tojásfehérjeszerűvé válása 4-5 napig tart, de van akinél tovább is. Szintén van, akinél ez a tojásfehérje-állapot sosem áll elő, de a nyák mennyisége ezeknél a nőknél is megnő. Az időzítés elvileg azon a napon a legtökéletesebb, amikor a méhnyák mennyisége és minősége a legjobb a megfigyeléseid szerint: azaz nagy mennyiségű, tojásfehérje-szerű váladékot tapasztalsz (kb 2,5 cm- re nyújtható). A fogantatás még az ezt követő napon is bekövetkezhet, figyelembe véve a petesejt és a spermiumok élettartamát, illetve mozgékonyságát.

Ha egyetlen jellemző teljesül, nagy eséllyel termékeny a nap.:
1. Fél cm- re nyújtható, opálos nyák
2. 2,5 cm- esre nyújtható, kristálytiszta nyák (az ovuláció közeledtét jelzi)
3. Sikamlósság érzete.
4. Az ovuláció napja ( visszamenőleg észlelhető) az utolsó olyan nap, amikor síkos vagy nagyon nyújtható, kristálytiszta a nyák. 

A tüszőrepedést követően a nyák mennyisége csökken, majd áttetszőből fehéres színűvé és krémes állagúvá válik. Ilyenkor a nyákdugó már nem átjárható a spermiumok számára.

Ovuláció után:

Az ovulációdat követően 3 nappal a méhnyák mennyisége nagy mértékben lecsökken, és krémes állagúvá válik. A várható menstruációd előtt a nyák mennyisége 1-2 napig ismét áttetszővé válhat. Ennek az az oka, hogy a méhnyálkahártyából a leválása előtt folyadék távozik, tehát nem összekeverendő a termékenység jelével.

A 'peak day', az ovuláció napja utáni 3 napot termékenynek mondják. 

Ha nincs nyák vagy kevés van, nem lesz terhesség. Szoptatás alatt is lehet figyelni az ovulációt. 
A barnázódás a menstruáció elején vagy végén alacsony progeszteron szintet jelez.  Sok pecsételő vérzés a mentruáció előtt vagy után, rendellenes.

"Amíg van nyák, addig termékeny vagy!"

Ha valami miatt nem érkezik a várva várt gyermekáldás, ezek lehetnek a problémák.:
- pajzsmirigy probléma (vérből méretni kell TSH szintet)
- 2-3 hónapnyi megfigyelés után lehet méretni progeszteron szintet az ovulációt követő hetedik napon
- ha az ovuláció után öt nappal elkezd menstruálni valaki, akkor ez az öt nap nem elég a megtermékenyült petesejt beépüléséhez (ekkor hormonpótlás szükséges)
- barnázás (alacsony progeszteron szintet jelez, vetélés kockázata)
- a sok pecsételő vérzés rendellenes, ki kell vizsgáltatni

Végül egy idézet Dr Varga János, Az életszentség olyan egyszerű c. könyv (Salgó Teréz emlékirata) :

"Boldog vagyok, mert minden kívánságom teljesül. Úgy, hogy mindig az a kívánságom, ami a Jóistené, s az mindig teljesül." 🌺

A könyv ingyenesen letölthető, innen:
http://www.ppek.hu/k927.htm


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2019. 07. 03., szerda: Most fény derül a modernizmus szerzőire!: Annaliese Michel ördögűzése során elmondott dolgok egyenesen a démonoktól

Lelkiségi mozgalmak, amelyek rombolják az Egyházat

Ripperger atya: Hogyan áll most a gonosz helyzete?