Carlo Acutis életszentsége és lelkisége


Ebből a könyvből hoztam Nektek pár gondolatot.:

Voltak barátai, akik diszkóba jártak, drogot fogyasztottak és sokat ittak. Többször is hívták Carlót, hogy tartson velük, de Carló utálta a diszkókat, és nagyon erős jeleket kapott az Őrangyalától, óva őt ezeknek a helyeknek a veszélyeitől. Barátait néhány monasztikus szerzetes imáiba ajánlotta, és minket is kért, hogy imádkozzunk vele értük. Rajesh meséli, hogy Carló nem szerette, ha megkérdezték tőle, van- e barátnője. Meggyőződése volt, hogy még túl korai lenne felső tagozatban erre gondolni. Ezzel kapcsolatban sokszor emlegette Szent Goretti Mária(https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Goretti_Szent_M%C3%A1ria) példáját. 
Az édesanyám is úgy tartotta, hogy Carló tisztasága rendkívüli, szinte hősies volt. 

Hittantanára elmesélte, Carlo mennyire egyetértett az Egyház tanításával az abortusz kérdésében, és hogy milyen szenvedélyesen védte a megfogant életet. A hittanórán heves vita bontakozott ki, és Carlo egyedüliként ellenezte az abortuszt. Nem félt az árral szembemenni, határozottan kiállt elvei mellett, , de nem akart semmit sem másokra ráerőltetni. Carlót közvetlenül Jézus és anyja, Mária alakította a csendben és az imádságban, túl a könyveken, amiket olvasott.
Nagyon megkönnyítette hitbeli fejlődését a Szentlélekkel szembeni engedelmessége, így rövid idő alatt nagyon magas lelki szintekre jutott, közben azonban nem vesztette el a kapcsolatát a földdel, a családdal, a barátokkal, és az állapotbeli kötelességeiből fakadó egyéb tevékenységeket. 
Iskolaidőben különféle sportokat űzött. Mindent kitartóan csinált, de hiányzott belőle a korára jellemző versenyszellem. Carlo számára az volt fontos, hogy a barátokkal közösen örömteli időt töltsenek együtt. A sportot eszköznek látta, hogy barátkozzon, osztozzon és személyisége fejlődjön. Ahogy Jean Giraudoux francia író megfogalmazta: 
"A sportolás abban áll, hogy a lélek legmagasztosabb erényeit levisszük a test szintjére."

Carlo meggyőződése volt, hogy a sport erősíti az akaratot, és így nagy célokat is elérhet az ember. Ahogy Pierre de Coubertin, a nagy pedagógus írta: "A sport keresi a félelmet, hogy uralkodjon rajta, a fáradságot, hogy legyőzze, a nehézséget, hogy meghaladja." Carlót nem érdekelte a tökéletes fizikum, hanem inkább az egészség, ezért veszélyes sportot nem űzött. Ezzel kapcsolatos, hogy nemcsak a saját egészségével törődött, hanem az enyémmel is, ugyanis kissé túlsúlyos voltam. Eldugta előlem az édességeket, amiket megettem volna, ha látom őket, és elvitt sétálni, hogy lefogyjak. Így tett Rajeshsel is, aki cukorbeteg volt. Carlo tudott magán uralkodni, bár nagyon édesszájúnak mondta magát, étkezések között soha nem evett, és mértéket tartott egyébként is. 8 éves kora körül kicsit meghízott. A tengernél ugyanis túl sok pizzát és fagyit ettünk, ezért, amikor visszatértünk a nyaralásból, elhatározta, hogy visszafogja  magát, és le is fogyott gyorsan. Már akkor mértékletes volt, pedig ez egy 8 éves gyerektől nem elvárható. Néha lemondásokat, fiorettiket vállalt a tisztítótüzben szenvedőkért, például nem uzsonnázott, nem evett édességet és gyümölcsöt. Ezeket a kis önmegtagadásokat a Szűzanyának ajánlotta, aki az évszázadok alatt a megjelenéseikor kifejezetten kérte ezt. Volt, hogy "fiorettiként" megtiltotta magának, hogy megnézze a kedvenc filmjét. Soha nem akart erőszakos vagy közönséges filmeket nézni, de szerette a rajzfilmeket és az állatos filmeket. Ha a tévében kétértelmű vagy szexuális jellegű reklám ment, eltakarta kezével a szemét...kérte, hogy ne kelljen ezeket a romboló programokat néznie. 

Be kellett vallanom, hogy el voltam hűlve, hogy olyan fiam van, akinek legfőbb érdeklődése Isten, Mária, az angyalok és a szentek. 

Carlo nem félt megvallani meggyőződését a tisztasággal és a házasság előtti nemi élettel kapcsolatban sem. 

Határozottan, de mindig tisztelettel fejtette ki nézeteit, néha szinte könnyeden, hogy ne legyen túl komoly, ami el is ijeszthet. Ilio atya, Carlo lelki vezetője, tanúságot tett Carlo élettel és erkölccsel kapcsolatos meggyőződéseiről. Elmesélte, hogy egyszer Carlo nagyon szomorú volt, mert a barátai pártolták az abortuszt, az önkielégítést és a házasság előtti kapcsolatokat. Ő kifejtette ezzel ellentétes nézeteit, és elmesélte, hogy nagy zavart okozott, és ellenállást váltott ki a barátaiban. 

Bár a tanulás sok idejét lefoglalta, spontán módon úgy döntött, hogy ideje egy részében segít a gyerekek bérmálásra való felkészítésében. 

https://www.magyarkurir.hu/hirek/carlo-acutis-boldogga-avatasa-egy-fiu-farmerban-rozsafuzerrel-kezeben-varja-zarandokokat

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2019. 07. 03., szerda: Most fény derül a modernizmus szerzőire!: Annaliese Michel ördögűzése során elmondott dolgok egyenesen a démonoktól

Lelkiségi mozgalmak, amelyek rombolják az Egyházat

Ripperger atya: Hogyan áll most a gonosz helyzete?