Gregorián ének hatásai a lelki életben- Chad Ripperger atya

Ez a videó a bejegyzés forrása:
https://youtu.be/dNNkp16FnRY

Azt tudni kell Chad Ripperger atyáról (exorcista, PHD fokozatú tomista filozófus, teológus), hogy a legtöbbször Aquinoi Szent Tamás egyházdoktor munkásságaiból oktat, amely fontos pillére az autentikus hitnek, illetve a saját tapasztalataiból merít.
Mivel nagyon nagy az érdeklődés a munkássága iránt, ezért sokat fogok fordítani a közeljövőben is tőle.

Azt szokta mondani, hogy a modernisták mindenbe belekötnek ma. Nem maradt más a kezükben, mint az erőszak.

A rock zene olyasmiket hív elő bennünk , amik a testi jólét vágyát helyezik a középpontba.

Azt látjuk a mai kultúránkban, hogy az emberek nem éreznek hajlandóságot arra, hogy szimfónikus zenét hallgassanak. Ez is azt mutatja, hogy sokkal inkább érzelem központúak, nem intellektuálisak. A komoly zene az értelemre hat, nem az érzelmekre. Ha mondjuk Bach- nak egy  művét meghallgatod, nem leszel érzelgős tőle!

A gregorián énekek az akaratra hatnak elsősorban. Létezik egy erény, aminek a neve a vallás erénye. A gregorián zene segít az igazságban való megmaradásban, felemel az isteni felé, segít egyesülni Istennel, megmaradni benne.

A megszentelő kegyelem állapotába emel, ami azt jelenti, hogy sok erényed lehet, és gyümölcsöző az az út, ahogy elérheted ezeket és szentebbé válhatsz. (Persze nem elég csak hallgatni, gyakorolni is kell a hitünket.)
Sokkal többet akar tanulni az ilyen ember.
Ahogy hallgatjuk a gregoriánt, Isten gyönyörűségét látjuk, arra irányul az akaratunk, ami helyes, igaz. Nem fogunk például olyasmire gondolni, hogy éhesek vagyunk vagy azokra a dolgokra, amik a szenvedélyeinkkel kapcsolatosak. A fő hatása a gregoriánnak a béke megtapasztalása, ami a Szentlélektől jön. A jámborság (szelídség) erényét segít megszerezni. Mértékletessé tesz. Segíti a koncentrálásban, összeszedettségben.
Segít a vallás erényének az aspektusainak az elérésében. Ez pedig az imára való képesség, segítség nyújtás, önfeláldozásra való képesség.
A gregorián maga is egy ima.
Ha gregorián hallgatunk képesek leszünk arra, hogy helyesen irányuljunk a vallási dolgokban és főleg arra, hogy imádkozzunk.

Nagyon erős hatása van a gregorián énekeknek arra, hogy elmélyítse és növelje az imádkozásra való hajlandóságunkat. Többet és belsőségesebben fogunk imádkozni és akarunk is imádkozni, ha hallgatjuk és átadjuk magunkat teljesen.

Segít leküzdeni a hibáinkat, a bűnre való hajlamunkat. Hajlandóvá tesz arra, hogy azt tegyük, amit az Egyház tanít és igaznak mond.
Ha valaki például hajlamos a dühre, a bosszúra, a mérgelődésre, akkor a gregoriánt hallgatva még inkább mérgelődő lesz eleinte, mert megmutatkozik neki a jellemhibája általa.
De ha valaki rendszeresen hallgatja és miséken vesz részt, akkor érzékenyebbé válik arra, hogy felismerje az alsóbb rendellenességeit, amelyeken dolgoznia kell a lelki életében.

Ha az emberek világi zenét hallgatnak és úgy gondolják Isten adott nekik jó érzelmeket, hangulatot általuk, nos ez nem igazán Istentől jön. Mindig tanította az Egyház, hogy az első, amit Isten tesz, hogy megfenyít.

Ami nagyon fontos, hogy a lelki életünkben hatalmas fejlődést hoz, ha hallgatunk gregoriánt. Önmagunk fölé emel.
Helyes irányba tereli a lelki életünket.
Segít meglátni a halál komolyságát, az ítéletet, ami eljön.

Ha a misén jól érzed magad a zenétől, az egy nagy probléma. Tudod, amikor Isten színe előtt állsz majd az ítéletkor, az egy komoly dolog lesz!

Automatikusan a szemlélődésre ösztönöz a gregorián. Nem fog szentté tenni, megoldani az összes problémádat, nem erről van szó! De a lelki életedet helyes irányba fogja vezetni. Arra fogja irányítani a cselekedeteinket, hogy dolgozzunk azon, hogy erényesebbek legyünk, hogy akarjunk imádkozni, hiszen a gregorián ének maga is egy imádság.

Ha énekelsz, duplán imádkozol.

Csak hallgasd a házban, az otthonodban egész nap, két dolgot fogsz tapasztalni. Egy általános béke lesz az egész házban. Segíti a lelki életben megmaradni, Isten akaratát megtenni.

A gregorián énekek szentek, hagyományhűek, emiatt a démonok nem tudják elviselni, nem tudnak megmaradni a közelében, úgy viselkednek, mint a böjttel kapcsolatban. A gregorián imát a kísértő nem tudja elviselni.


Segít elérni bizonyos szintű védelmet. Ez nem ugyanaz természetesen, mint amikor valaki imádkozik és a megszentelő kegyelem állapotában van, de hatást tud gyakorolni az emberek lelki életében úgy, hogy amikor lelki küzdelmek vannak, akkor sokkal hatékonyabban ellen tud állni.

Hűségesebbé tesz Isten felé, ha rendszeresen hallgatjuk. A Szentlélek gyümölcseit lehet általa elérni, ahogy Aquinoi Szent Tamás és Szent Pál is mondják, és ez elsősorban a szeretetet, jóakaratot, a segítségnyújtást jelenti. A másodsorban az örömöt. Ez az öröm hasonló ahhoz, ami a mennyben van. Rend, szerénység, jámborság, szelídség is elérhető általa.

Az, hogy ma a liturgiában és az Egyházban egyáltalán, valamint a hívek életében annyi rendellenesség és rendetlenség van -az emberek például nem tudják milyen zene való a liturgiában-, azért is történik, mert nincs jelen a gregorián ének, ami szent, ősi és egy imádság.

Segít, ha otthon vagy a munkahelyeinken halkan hallgatjuk, mint háttér morajt.
A szülőknek is kifejezetten nagy segítség lehet, mert a gyermekeket elcsendesíti kicsit.

Szóval, aki szeretne mélyebb lelki életet élni, annak erősen ajánlott a gregorián.
Az, hogy valaki mennyire haladt előre a lelki életben az IS mutatja, hogy hogyan viszonyul a gregorián énekekhez. Az nem egy jó jel, ha valakinek nem tetszik. 
Kulcskérdés lehet, hogy valakit vonz- e a gregorián. Sok mindent elárul az illető lelki életéről.




Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2019. 07. 03., szerda: Most fény derül a modernizmus szerzőire!: Annaliese Michel ördögűzése során elmondott dolgok egyenesen a démonoktól

Lelkiségi mozgalmak, amelyek rombolják az Egyházat

Ripperger atya: Hogyan áll most a gonosz helyzete?