Találkozás Istennel az imában- Timothy Gallagher atya, Chris Stefanick műsora

  Abba akarom hagyni, hogy hasonlítgassak és el akarom kezdeni ünnepelni azt, amivé Isten tett.

A bejegyzést ennek a videónak alapján készítettem:
 https://youtu.be/Zcf5RT4ijI0


       
Chris Stefanick egy nemzetközileg elismert író, előadó, média személyiség. Azért szeretem hallgatni a műsorait, mert nagyon életvidám, lelkesítő és nem utolsó sorban elkötelezett katolikus hívő. Sok műsort készít papokkal, hívekkel egyaránt, a személyes tapasztalatait is meg szokta osztani. 
Itt olvashattok róla többet: https://reallifecatholic.com/about-chris-stefanick/

"Az imádság egy találkozás, kapcsolat. De sokan nem tudnak hallgatni közben, pedig ez is hozzá tartozik. Valami jelre várnak. Isten olyan egyszerűen, alázatosan, tisztán, csendet megtapasztalva a szívünkben szól hozzánk. Különösen az Ő szava, az Ige által, de azon meditálva is." - mondja Chris.

              Timothy Gallagher atya

Timothy Gallagher atyával beszélgetett a szemlélődésről. 
https://reallifecatholic.com/about-chris-stefanick/

Az mondja az atya, hogy a boldogok a lélekben szegények az azt is jelenti, hogy Istennel egy bizonyos fajta függő viszonyban lenni, valamiféle szükséglet. 
Boldog John Henry Newmann úgy mondta, hogy "szív szól szívhez". Amikor Istenre hallgatunk, Ő megérinti a szívünket és akkor azt tudjuk mondani, hogy Istenem, segíts hogy ne én akarjam kontrollálni az életem minden területét, egyszerűbben élni, úgy mint a Szűzanya. 

A meditáció azt jelenti, hogy Isten szavát hallgatva, valahogyan az megérint minket és megszólít. 

Olyan ez, mint amikor az ember iszik egy jófajta bort és ízlelgeti, nem csak úgy lehajtja, túl akar rajta lenni. 

Mindenkinek meg kellene kérdezze magától, hogy "adok elég időt naponta erre?". Naponta legalább 15 percet szemlélődnünk kellene. Lehet ez Biblia olvasás, novena imádkozása, Rózsafüzér, meditálás a napi szentmise szövegének egy részletén, de egy ilyen beszélgetést is hallgathatunk, mint éppen ez. 

A lényeg az, hogy mélyen Isten által megérintve tudunk- e lenni. 

Kell legyen 15 perced naponta! Vagy egyszerűen csak állj meg 5 percre a reggeli kávéddal és mond Istennek : "Uram, itt vagyok, hallani szeretnélek!". 

Amikor a kezeiddel dolgozol, akkor az elméd szabad. Végezz naponta lelkiismeret vizsgálatot! Olvass lelki olvasmányt! 
Az egyetlen útja annak, hogy megtanulj imádkozni az az, hogy imádkozz! 

Hogyan kezdjük a szemlélődést?
Emeljük fel a szívünket Istenhez. Mondjunk el egy Miatyánkot például. Aztán pedig tekintsünk Isten szemébe. Az ima kapcsolat, beszélgetés a Teremtő és az ember között. Csak nézd, hogy mennyire szeret Téged. 
Nem arról van szó, hogy az írott szöveget olvasod, hanem arról, hogy az Isten szól hozzád az Igén keresztül. 

Loyolai Szent Ignác azt mondta, hogy az imához szükséges az imádság erénye. Időt kell belefektetni, munkát igényel (főleg eleinte). Amiről szó van az az, hogy megállunk és egy kicsit rápillantunk arra, hogy mit akar Isten velünk közölni. 
Ha nem áldozunk időt az imádságra, ha nem nyitunk a Szentírás felé, ha nem adjuk bele szívünket- lelkünket az imába úgy, ahogy az csak tőlünk telik az adott pillanatban, akkor Isten nem tudja a lelkünkbe önteni a kegyelmeket. 

A nap során gondolatban vissza- visszatérhetsz ahhoz, hogy milyen igerészek segítették a napodat, azok közül amiket reggel imádkoztál, hogy másoknak milyen megszólalásai által segített Isten továbblendülni egy nehézségen vagy az elkeseredésen. Egész nap maradj Istenben, ne engedd, hogy megzavarjon bármi is! Ő folyamatosan akarja a kegyelmeit ontani ránk. 

Lisieux- i Szent Teréz mondta egyszer az egyik testvérének, aki egy kicsit nehéz természetű volt, hogy próbáljon meg hálásnak lenni. Nagyon sok kegyelem forrása a hála! Csak tekints arra rendszeresen, hogyan cselekszik Isten az életedben, hogy mennyi mindent köszönhetsz Neki.

Istenben élni nem azt jelenti, hogy folyamatosan szavakkal imádkozunk, egész nap, hanem azt, hogy tudjuk és tudatosítjuk, hogy Ő jelen van.

 A cél a béke. 

"Minél többet imádkozol, annál inkább erős és békés vagy."-mondta az atya.

Miért nem tudnak így imádkozni az emberek?
Mert folyamatosan a képernyők előtt vannak, folyamatos a "zaj". 
Szóval imádkozni annyit jelent, hogy ezeknek az akadályozó dolgoknak limitet szabunk. Hozunk egy döntést és azt mondjuk, hogy változtatunk. Ez nem jelenti azt, hogy teljesen ki kell iktasd őket az életedből, mert oka van annak, hogy ezek léteznek! Csak bizonyos korlátozások szükségesek. Például annyi, hogy eldöntöd, hogy most lehallkítod a telefonod vagy nem nézel youtube- ot a következő héten.
 Ha ezeket megteszed, lesz időd imádkozni. Tanulj imádkozni! Keress jó könyveket! 
Ha tudsz olyanról, hogy hívők együtt imádkoznak, menj el! 
Legyen kihívás az ima életedben! 

Nagyon sokszor az elménket olyan dolgok kötik le -amik elmúlnak, nem fontosak-, amik megakadályozzák, hogy jelen tudjunk lenni az imában. 

"Szüksége van az elménknek szünetre. Általában a legkönnyebben elérhető kikapcsolódást szoktuk választani. - mutat a telefonjára.
Ez nem tesz Téged boldogabbá! A telefonfüggők több, mint fele mentális betegségektől szenved. 
A folyamatos jelenlét Istenben, boldoggá tesz!"

"Amit konkrétan tesz az ima, az az, hogy érezteti velünk, hogy szeretve vagyunk." - mondja az atya.

Ha úgy érzed 15 perc sok, akkor kezd 5 perccel, 10 - zel. Annyival, amennyit tudsz tartani. Ha egy lépést teszel, a Szentlélek vezetni fog a második, harmadik, negyedik lépéshez.


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2019. 07. 03., szerda: Most fény derül a modernizmus szerzőire!: Annaliese Michel ördögűzése során elmondott dolgok egyenesen a démonoktól

Lelkiségi mozgalmak, amelyek rombolják az Egyházat

Ripperger atya: Hogyan áll most a gonosz helyzete?