Athoszi Szent Jerondasz Paisziosz atya


Nagy tisztelet illeti a szülőket is, akik arra méltattak, hogy Isten rokonaivá váljanak. Sajnálatos módon a legtöbb szülő nem érti meg ezt, s ahelyett, hogy hálát adnának Istennek, ellenkezőleg: elkeserednek, mivel mindent csak világi szempontból tekintenek, éppúgy mint azok, akik miatt a ceruzát kézbe vettem, hogy leírjam az itt következőket.

Boldogok, akik a világ minden kincsénél jobban szerették Krisztust, és a világtól távol, de Istenhez közel élnek, paradicsomi örömben, már itt aföldön.
Boldogok, akik rejtve élnek, és nagy erényekre tettek szert anélkül, hogy a legkisebb nevet szerezték volna.
Boldogok, akik gyengeelméjűeknek tettették magukat, így óvták meg lelki gazdagságukat.
Boldogok, akik nem szavakkal hirdetik az Evangéliumot, hanem élik azt, és hallgatásukkal prédikálnak, Isten kegyelmének a segítségével, amely tanuságot tesz róluk.
Boldogok, akik inkább akkor örvendenek, ha ok nélkül vádolják őket, és nem amikor okkal dicsérik őket erényes életükért.
Ez az, ami a szentség jele, nem pedig a test aszkézis terméketlen harca és küzdelmek sokasága, amelyek ha nem az alázat és a régi ember levetkőzésének vágya vezérli őket, csak illúziókba ringatnak. 

Boldogok, háromszorosan boldogok is az árvák, akik megfosztottak a gyengéd szülői gondoskodástól, mert nekik ettől az élettől kezdvesikerül Atyjukká tenni az Istent, de a szülői törődés is, amitől megfosztottak, ott van letétben a számukra Isten mennyei bankjában, és szüntelen kamatozik.
Boldogok a szülők, akik nem használják a "ne!" szót, de saját életük szentsége által őrzik meg gyermekeiket a rossztól, a gyermekek pedig utánozhatják őket és ifjonti lelki erővel, vidáman követik Krisztust.

Áthosz-hegyi Paisziosz atya (1924-1994) tanításai az imádságról :

Az imafüzér olyan zsinór, ami egy gépezet motorját indítja be. Általa bemelegítjük, s aztán saját maga elkezd dolgozni. Valami hasonló történik az imafüzérrel imádkozáskor is. Amikor elmondunk egy imát, lelkünk felenged.

 Ujjaitok folytonosan pergessék az imafüzért, ameddig a lélek jege meg nem olvad, hogy beinduljon a lelki működés, s akkor a szív is elkezd magától imádkozni.

Az imádkozást előkészület kell, hogy megelőzze. A Jerondasz tanácsa: 
Mielőtt elkezdenél imádkozni, olvassál el néhány sort az Evangéliumból vagy a Paterikonból; ennek során felengednek a gondolataid és átkerülnek a lelki tartományba.

Az imádkozást szabotálja és legyengíti a lelki-szellemi fagy és szárazság. Ezek ellen rövid imákat kell alkalmazni, legfőképpen a Jézus-imát, s rendszeresen kell olvasni a Szentírást és lelki olvasmányokat.

                                  *   *   *

Az emberek szeretnék továbbra is tenni a bűnt, és olyan Istent szeretnének, aki joviálisan mindent eltűr. Olyan Istent, aki mindent megbocsát, mi pedig tovább élhetünk a bűnben. Vagyis, hogy mi mindent megtehessünk, amit akarunk, Ő pedig mindent bocsásson meg nekünk, hogy Ő szüntelenül bocsásson meg, míg mi saját dudánkat fújjuk. Az emberek nem hisznek, és e miatt féktelenül vetik bele magukat a bűnbe. Ebből, vagyis a hitetlenségből ered minden rossz. Az emberek nem hisznek az eljövendő életben, és ezért nincsenek tekintettel semmire. (...) Ha az emberek nem tartanak bűnbánatot, és nem térnek meg Istenhez, akkor elveszítik az örök életet. Az embernek igyekeznie kell ráéreznie az élet legmélyebb értelmére. Vissza kell térnie önmagába, hogy megérezze az isteni vigasztalást.

Az a feladat, hogy az ember lelki-szellemi értelemben felnőjön, ne pedig csak tartózkodjék a bűntől.

Ajánlom: http://katolikushazassag.blogspot.com/2018/05/2018-05-10-szerda-katolikus-szulok.html

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2019. 07. 03., szerda: Most fény derül a modernizmus szerzőire!: Annaliese Michel ördögűzése során elmondott dolgok egyenesen a démonoktól

Lelkiségi mozgalmak, amelyek rombolják az Egyházat

Ripperger atya: Hogyan áll most a gonosz helyzete?