Sienai Szent Katalin: Dialógus, részlet


Az erény nélküli, szolgai félelem lelke (a pokoltól való félelem) nem lesz elegendő az üdvösségre!
Az erény szeretetére van szükség. 
Nincs szükségetek már a szolgai félelemre! A földön irgalom van, a földi élet befejeztével jön el az igazságosság ideje. 

Tökéletlenség állapotában lépnek a lépcsőn, akik a bűnért járó büntetésre gondolnak, ez a szolgai félelem. Ők gyűlölik a büntetést. Hűtlen szolgák, félelemből szolgálnak -a büntetésből való félelemből-, nem szeretetből. 

Az, aki az erények gyümölcsére is gondol, leveti a szolgai félelmet.

Hanyagul fizetik adóságukat, nem jutnak el a második lépcsőfokra, a szívére azok, akik a maguk hasznára és vigasztalására szolgálnak engem. 

Hűségesen szolgálnak -azaz a büntetéstől való szolgai félelem nélkül, szeretetből. Szeretetük viszont tökéletlen, a haszon miatt keresnek, vagy az öröm, a tetszés miatt, amit bennem találtak. 
Tudod mikor mutatkozik meg a szeretetük tökéletlensége? Amikor elvesztik a vigaszt, amit bennem találtak. A felebarátot is ezzel a szeretettel szeretik. 
      Ez a szeretet megfogyatkozik, fogy idővel. Néha az ilyen lelkekre jogtalanságokat, zaklatásokat  engedek, hogy gyakoroltassam az erényben és kiemeljem a tökéletlenségből. Mindezt azért teszem, hogy helyes önismeretre jussanak, és hogy megismerjék, nem önmaguktól erényesek és jön a kegyelem, így a harc idején hozzám meneküljenek, igazán csak engem keressenek. Ezért adom és veszem el néha a vigasztalást, de nem a kegyelmet. 
      A lélek türelmetlensége miatt lelassulnak, gyakran elhagyják ájtatatosságaikat, még az erény színezete alatt is. Amikor megfosztották tőlük a vigasztalást, ezt mondják: 
"Ez a gyakorlat nekünk nem ér semmit!"
Aki így tesz, nem tökéletes és még nem távolította el magáról az önszeretet tályogát, a szentséges hit pupillájáról. Ha eltávolította volna, meglátná, hogy miden tőlem ered.
    Mindazt, amit adok vagy megengedek, az emberek megszentelődéséért teszem, hogy javukra szolgáljon és elérjék céljukat. 
Azért szolgálnak saját hasznukból és lanyhán, mert tökéletlenek. A felebarát javát szorgalmazó cselekedetek elhanyagolása miatt lassulnak be sokan. 

Nem elegendő a büntetéstől való félelem miatt cselekedni!

Azért kell kiemelkedni a bűnből, mert én a bűnt utálom, és az irántam való szeretetből kell szeretni az erényt. Az, aki csak a szolgai félelemmel és erények  szeretete nélkül szeret, sok bajba kerül. Ki kell lépnie önmagából és önmagára vonatkozó tekintet nélkül kell szolgálnia engem. Kinek- kinek a fáradozásai és tettei szerint fizetek vissza. Ha ők nem hagyják abba az imádságot, el fognak jutni a fiúi szeretet tökéletességére. 

Mindig ugyanazzal a szeretettel válaszolok, amellyel egem szeretnek...

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Lelkiségi mozgalmak, amelyek rombolják az Egyházat

2019. 07. 03., szerda: Most fény derül a modernizmus szerzőire!: Annaliese Michel ördögűzése során elmondott dolgok egyenesen a démonoktól

A szentek közbenjárása vagy a "Lábunk együtt járjon"...