2019. 03. 10. Vasárnap: A böjtölés, önmegtartóztatás szabályai a II. Vatikáni Zsinat előtt és után


Ezt a bejegyzést Dr Taylor Marshall (amerikai, tomista filozófus, laikus katolikus, 8 gyermek édesapja) ihlette, különösképpen az alábbi videója.:




Dr Taylor Marshall és családja


Most egy olyan felfedező útra indultam, ahol szeretném még inkább kutatni azt, hogy hogyan nézett ki a modernizmus előtt az Egy Igaz Egyházunk. Ahogy látom, bárki találhat a témában új dolgokat, pláne én, hiszen csupán 12 éve tértem meg.

Látok olyat is a környezetemben, aki pap létére eszmél rá igazságokra. Ez könnyen megtörténhet velük, hiszen maga a papképzés sem olyan, mint cirka 60 éve.


Ez is érdekes a témában.


Lazul, gyengül a böjti tilalom, mint minden más az Egyházon belül. A végcél az, hogy egy protestáns- szerű Egyházat hozzanak létre. Ezt meg tudjuk akadályozni, ha böjtölünk, imádkozunk, tanulunk folyamatosan a hitünkről és azt megosztjuk másokkal.
A II. Vatikáni Zsinat előtt a pénteki hústilalom megszegése halálos bűnnek számított. Manapság nem sokat hallani ilyesmiről, igaz?


Bevallom, én is csak nem olyan régóta kutatok a témában, hiszen alig beszél ma a papság a böjtről, kénytelen az ember lánya önmaga kutatni, keresni. Tisztelet a kivételnek! Irígykedve nézzük a muszlimokat, akik tartják a ramadamot és csak napnyugta után isznak és esznek, de akkor habzsi- dözsi van.

A katolikus, keresztény böjt sokkal, de sokkal szigorúbb volt hajdanán a ramadamnál. Gondoltuk volna?


Az Aquinoi Szent Tamás- féle böjt úgy nézett ki, hogy a nagyböjti időszakban a hívek nem fogyasztottak húst, sajtot, vajat, tojást. Tulajdonképpen ez megfelel a mai vegán étkezésnek. Lehet a mai bálványokat jóra használni! Mindig ámulatba ejt Isten bölcsessége! Tulajdonképpen azért engedi meg a vegán étkezést, mint bálványt a világban, mert azt akár jóra is használhatjuk. Mondjuk visszatérhetünk általa a hagyományos böjtre, arra a böjtre, ami évszázadokig jellemző volt az Egyházban.  Csak a szándék más ügye, hiszen nem a saját egészségünk miatt követjük ezt a manapság igen népszerű életmódot (és nem is az állatok védelme miatt), hanem felajánljuk másokért, családjainkért, az Egyházért, mint bűnbánat, engesztelés.
A fatimai üzenet lényege a bűnbánat volt, nem csupán a végső idők történéseinek a bemutatása.:

"Penance, penance, penance."




Amit fogyasztottak Nagyböjtben az a következő volt.: Hal, kenyér, tésztafélék, zöldségek, rizs, sör (folyékony kenyér), só, bor. Ez így elég gyérnek bizonyul így elsőre, de ha mondjuk megnézzük korunk másik nagy bálvány életmódját, a paleó étkezést, akkor akár ebből is meríthetünk ötleteket, valamint az időszakos böjtölésből is. Ezeknek a diétáknak a lényege a hiúságunkat fényezi, arra szolgál, hogy jobban érezzük magunkat, csinosabbak, kívánatosabbak legyünk, hiúvá és kevéllyé tehet. 



A böjt egészen más. Közelebb visz Istenhez (eltávolít a bűntől), segíti hogy azzá tudjunk válni, amivé teremtve lettünk, mások- és önmagunk bűneiért ajánljuk fel, engesztelésül. Önmegtartóztatást, önuralmat gyakorlunk általa, amely elengedhetetlen a bűnnel szemben való küzdelemben, és az erények gyakorlását tekintve. A mai pszichológia (leginkább ateisták a pszichológia, mint "tudomány" megteremtői) álláspontja, hogy ki kell élni a vágyainkat, mert ha "elfojtjuk" őket, akkor nagy károkat tudnak okozni. Ezzel szemben az igazság az, hogy minél inkább harcolunk a bennünk lakó rossz, erkölcstelenség ellen, annál erősebbekké, erényesebbekké válunk. Az nem erősség, ha önuralom nélkül, egyből rávetjük magunkat a csokitortára, vagy férfiak (bár ma már ez sem biztos) esetén egy kívánatos nőre. Ez a gyengeség jele, hiszen az ösztöneinket, vágyainkat, szeszélyes szenvedélyeinket kívánjuk kielégíteni, nem pedig az ész érveket követjük és tudatosan mondunk ellene a gonosznak és az ármányainak. Az egy feminim tulajdonság, amikor egy férfi nem képes mondjuk a nemi vágyát megfékezni bizonyos helyzetekben. Vannak az életben szituációk, amikor nem lehet nemi életet élni a házasságon belül (gyermek születését követve, betegség esetén, menstruáció alatt stb.). A férfias férfinek nem is vonzóak az erkölcstelen nők. A szerény, erényes nők vonzzák őket, hiszen tudják, hogy rájuk lehet építeni egy család életét, mert ők megbízhatóak, kitartóak. 


Visszatérve a paleó étkezéshez, kiszűrhetjük belőle, hogy például helyettesíthetjük a tehéntejet növényi eredetű, kókusz- vagy mandulatejjel, ehetünk magvakat (mandula és a belőle készült liszt, gesztenye, kesudió, amerikai mogyoró, dió, mák), ehetünk olyan hüvelyeseket, amik pótolják a fehérjebevitel hiányát (lencse, bab, borsó), készíthetünk süteményeket kókuszreszelékből, mandulalisztből vagy zabpehelyből és túró helyett fogyaszthatunk tofut.

Persze a böjt célja nem kell, hogy az legyen, hogy egy divatos diétához hasonlítson, de az mindenképpen segítheti, hogy ki tudjunk tartani a nagyböjti időszakban és ne csak háromféle ételt együnk. Azt is gondolom, hogy vissza kellene térjünk ahhoz a mentalitáshoz, hogy maga az étkezés ne egy élvezeti forrás legyen, hanem azért együnk, hogy éljünk, ne pedig azért éljünk, hogy együnk.
Az időszakos böjtölés is segítségünkre lehet, ha a helyén használjuk, hiszen az Aquinoi Szent Tamás- féle böjt úgy nézett ki, hogy éjféltől délután 3 óráig nem ettek a hívek semmit sem. Nem erről szól az időszakos böjtölés? Dehogynem! Próbáltam már és nagyon jó, testnek és léleknek egyaránt, csupán napi kétszer étkezni, azt is egy adott, 6- 8 órás intervallumon belül. Az anyatejem sem fogyott tőle, sőt! Nagyon nagy hazugságokat akarnak letolni a torkunkon, amikor azt hangoztatják, hogy egy felnőtt embernek 3 óránként, napi 5- ször kell ennie. A kisbabák esznek 3 óránként! Ha igazi táplálékot eszünk (fehérje, zsír, zöldségek), akkor nem is leszünk éhesek 4- 5 óra múlva sem.
Az élelmiszeripar nagyon jól megél abból, hogy az embereket folyamatos vásárlásra és fogyasztásra ösztönzi. 


A hamvazószerda, a nagypéntek, a december 24- e anno 24 órás böjttel járt. Nem vettek magukhoz ételt a hívek. Nagycsütörtök éjfélkor ettek utoljára, egész Nagypénteken nem ettek, csak a Nagyszombati vigília (akkor délelőtt volt) miséje után, szombaton délben étkeztek.
Az nem igazi böjt, ha egy főétkezést tartunk és két kisebb adagot eszünk. Ez egy diéta, egy leredukált mennyiségű étkezés a nap során. Nem böjt! 

A II. Vatikáni Zsinat óta hallani a papokat így  beszélni a böjtről. Egész könnyen kivitelezhető ez, összehasonlítva mondjuk az időszakos böjtölésre hasonlító, igazi böjttel, ahol nem csak az ételek típusa, de az étkezés ideje is meg van szabva.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2019. 07. 03., szerda: Most fény derül a modernizmus szerzőire!: Annaliese Michel ördögűzése során elmondott dolgok egyenesen a démonoktól

Lelkiségi mozgalmak, amelyek rombolják az Egyházat

Ripperger atya: Hogyan áll most a gonosz helyzete?