2019. 07. 01, hétfő: Aldous Houxley, Visszatérés a szép új világhoz



"A mai diktátorok propafandájukban az ismétlésre, elhallgatásra és racionalizálásra hagyatkoznak: azokat a divatos frázisokat ismétlik, amiket igaznak akarnak elfogadtatni, azokat a tényeket hallgatják el, amikről nem akarnak tudomást venni. Azokat a szenvedélyeket akarják felkorbácsolni és racionalizálni, amik a Pártnak vagy az Államnak hasznára válhatnak. Miután a manipuláció művészetét és tudományát egyre jobban megértik, a jövő diktátorai kétségtelen megtanulják majd, hogyan kombinálják ezeket a módszereket azzal a szüntelen szórakoztatással, ami Nyugaton már- már azzal fenyeget, hogy a lényegtelenség mocsarába taszítja a személyes szabadság fenntartásához és demokratikus intézmények fennmaradásához feltétlen szükséges racionális

 
"Az esztelenség és erkölcsi gyengeelméjűség nem jellegzetes emberi tulajdonságok, hanem a csordamérgezés tünetei. A jelentősebb világvallásokban a megváltás és a megvilágosodás egyénhez kötött. A mennyek országa az emberi elmében lakozik, s nem a tömeg kollektív esztelenségében. Krisztus azt ígérte, jelen lesz, ahol ketten vagy hárman összegyűlnek. Egy szóval sem említette, hogy ott is jelen lenne, ahol ezrek csordaméreggel kábítják egymást. A nácik alatt hihetetlenül sok ember érzett késztetést arra, hogy hosszan, tömött sorokban A pontból B-ig, majd vissza az A ponthoz meneteljen. "Az, hogy az egész népet meneteltették értelmetlen idő- és energiapocsékolásnak tűnt. Csak sokkal később sikerült felfedni a célok és eszközök megfontolt szabályozására épített árnyalt szándékot."- írta Hermann Rauschnig- "a menetelés eltereli az emberek gondolatait. A menetelés megöli  a gondolkodást. Elpusztítja az egyéniséget. Elengedhetetlen varázsütés, amellyel a népet hozzá lehet szoktatni egy gépies, szinte rituális tevékenységhez, amely idővel második természetévé válik."


"Elképzelhető, hogy valaki nincs börtönben, mégsem szabad, fizikailag senki sem tartja rabságban, pszichológiailag mégis fogoly, mert kénytelen úgy gondolkodni, érezni és cselekedni, ahogy a nemzetállam vagy a nemzeten belül valamilyen magánérdek megkívánja tőle."

Talán azt hisszük, hogy szabadok vagyunk, hogy demokráciában élünk, de ez nem teljesen így van. Van egy alap mentalitás, amely felé húz az egész emberiség, amely felé manipulálnak minket a médián keresztül. A legjobb, ha az ember teljesen kivonja magát ezekből és elkezd újra olvasni, gondolkodni. A mai fiatalok zöme nem is vágyik arra, hogy szabad legyen. Csupán megelégszik azzal, hogy eszik, iszik, alszik, szórakozik.  Isten viszont nem sorozatgyártást végzett, amikor megteremtett minket, hanem egyedinek, egyéniségnek teremtett minket. Mindannyiunknak más és más karizmái vannak, amiket magunk és mások épülésére lenne ildomos használnunk. Szabad akaratot is kaptunk. Ma ezt vajon megélhetjük? Az érzi magát bolondnak, aki mást gondol, mint a tömeg.


"A gondolkodásmanipulációnak áldozatul esett embernek fogalma sincs arról, hogy áldozat. Börtöne falai láthatatlanok, és szabadnak képzeli magát. Szabadságának hiánya csak a többi ember előtt nyilvánvaló. Szolgai mivolta szigorúan objektív."
  
Forrás: Aldous Houxley: Visszatérés a szép új világhoz

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2019. 07. 03., szerda: Most fény derül a modernizmus szerzőire!: Annaliese Michel ördögűzése során elmondott dolgok egyenesen a démonoktól

Lelkiségi mozgalmak, amelyek rombolják az Egyházat

Ripperger atya: Hogyan áll most a gonosz helyzete?