2022. január 29., szombat: Gyökössy Endre- Ketten- hármasban



Részlet Gyökössy Endre: Ketten- hármasban c. könyvéből (87- 89.old.)

A betegesen aggodalmaskodó házasfélnek nem ez vagy az a gondja, hanem öli a gond. Még ágyára is rátelepszik, álmában a mellére ül és fojtogatja. Nem "gondja van", hanem ő lesz a gond rabjává. Nem ő uralkodik gondjai felett, hanem a gond uralkodik felette. 
Az ilyen házasfél vagy házasfelek néhány jellemzője:
1. Torzítva látja vagy látják a dolgokat. Semmiségek óriásiaknak látszanak, a gondviselő Isten kicsinek. Valaki köhög: ez csak tbc lehet (szerk.: korona vírus). Valahol szúr a teste: ez csak rák lehet. Valaki eltűnik a piacról: infláció, devalválás lesz, éhen halunk. Éjjel többször felkel, hogy megnézze: bezárta- e az ajtót, elzárta- e a gázt, leoltotta-e a villanyt.
2. Görcsössé teszi a családi életet. Az ilyen szülő úgy fonódik rá a gyermekekre, mint a Laokoón- csoportra a kígyó. Előbb- utóbb bénítólag hat: Jaj, az egészsége! Jaj, a tanulása! Biztosan megbukik! Addig mondogatja, amíg a gyermek a sok szó igézete alatt megbénul, és valóban megbukik. Vagy: jaj, ne menj oda, mert elüt az autó. Ezzel félénkké, bizonytalanná teszi gyermekét, aki valóban ugrál, következésképpen könnyebben elüti valami, mert a félelem vonzza a félelem tárgyát. 
3. A krónikus aggodalmaskodás katasztrófálissá válhat. A benne szenvedőnek lassan minden érdeklődése elszárad, mert csak egyetlen gondja van, és ez a gond. Másra képtelen figyelni. Lelki élete összezsugorodik, betokosodik gondjai közé. Már semminek sem tud örülni. De minek is örüljön? Szép idő van? Holnap úgyis esik. Valami sikerül? Majd meglátjátok, lesz ennek még böjtje is. Lendületét, erejét is elszívja az aggodalmaskodás. Nem tud összpontosítva figyelni. Következésképpen, minden rosszabbul megy, mint régebben. Ez újabb gondok forrása, de egyben bizonyíték is: Ugye, igazam lett!
Ez a boszorkánykör természetesen egyre nagyobb idegfeszültséggel jár. Ennek következménye már az álmatlanság, a depressziók, sírógörcsök. Mindezeket lassan testi jelenségek követik: szív-, emésztési, pajzsmirigy-, légzési zavarok stb. Az aggodalmaskodás végül is felőrli azt, akit megszállt. Következésképpen minden felelősség elől menekülővé válik áldozata, majd munka- és életképtelenné. Végülis mindez általános halálfélelembe torkollhat, és az öngyilkosság felé sodorhatja azt, aki áldozatául esik. Ha van valami, ami belülről felőrölhet egy házasságot és az egész családot, akkor az a beteges aggodalmaskodás. 
Kórokozói: 1. félelem. 2. A félelem mögött gyakran megbúvik valami bűn. 3. Nem veszi komolyan Jézus kérését: "Ne aggodalmaskodjatok a holnap felől, mert a holnap majd gondoskodik a maga dolga felől. Elég minden napnak a maga baja."

Egy neves lélekbúvár egy éven át naplót vezetett mindarról, ami miatt aggódott, amitől félt, amiről úgy gondolta, feltétlen bekövetkezik. Az év végén aláhúzta azokat a feljegyzéseket, amelyek valóban be is következtek. Kiderült, hogy aggodalmainak csak 12 százaléka bizonyult valódinak. 88 százalékban nem következett be az, amitől félt, ami miatt aggódott. Nos, ehhez a 12 százalékhoz kapunk mindig elégséges erőt. Aki a 88 százalék alatt összeroppan vagy roncs lesz, az önsorsrontó ember.

  Hitetlennek is mondhatnánk. 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2019. 07. 03., szerda: Most fény derül a modernizmus szerzőire!: Annaliese Michel ördögűzése során elmondott dolgok egyenesen a démonoktól

Lelkiségi mozgalmak, amelyek rombolják az Egyházat

Ripperger atya: Hogyan áll most a gonosz helyzete?