Az Új mise története


"Így szól az Úr: Álljatok az utakra és nézzétek, kérdezősködjetek a régi ösvényről: melyik a jó út és azon járjatok, és majd nyugalmat találtok lelketeknek!"
(Jeremiás 6,16)

Hónapok, talán évek óta hív a Szentlélek, hogy megismerjem a katolicizmus gyökereit és különösképpen az évszázados, gyönyörű liturgiát. Még soha nem voltam hagyományhű misén, de nagyon vágyom rá. Talán azért nem mentem még el eddig, mert akkor nem tudnám már elviselni azt a sok protestáns elemet, tanítást, ami a "novus ordo" vagy más néven, új misén van. 
Az Eucharisztia jelen van mindkét szentmisén, mindkét szentmise érvényes, de egészen más a két liturgia, ezt mondják. Ahogy olvasok és kutakodok róla, egyre jobban látom, hogy ég és föld lehet a különbség. Istent megilleti a gyönyörű szertartás, a felé fordulás, a több szemlélődő ima, a letisztultság, a változtathatatlan nyelv használata, a gregorián énekek, a Zsoltárok. 

Azon kaptam magam, hogy olyanoktól olvasok (hallgatok), akik a régi, tridenti szentmisét preferálják, illetve a régi tanítást, hagyományt. Például: XVI. Benedek pápa, Chad Ripperger atya, Robert Sarah bíboros, Athanasius Schneider püspök, Raymond Burke bíboros, Tiszteletreméltó Fulton John Sheen érsek, Szent John Henry Newman bíboros, stb.

"Az Antikrisztus nem hisz majd Istenben, de vallásos lesz

Mert az ő vallása az emberek testvérisége lesz, nem Isten atyai szeretete. Még a kiválasztottakat is megtéveszti. Létrehoz majd egy ellen-egyházat, amely csak majmolja az egyházat, ugyanúgy, ahogy ő, az ördög, majmolja Istent. Mindenben hasonlít majd az igazi egyházhoz, de azzal ellentétben az isteni tartalom kiürül. Az Antikrisztus misztikus teste lesz, amely külsőségeiben hasonlít majd Krisztus misztikus testére."

(Tiszteletreméltó Fulton John Sheen érsek)

https://katolikus.ma/fulton-sheen-ersek-figyelmeztetese-az-al-katolicizmusrol/


Ezt a videót találtam a témában, segít egy picit tisztán látni azoknak, akik úgy gondolják, hogy valamiféle eretnek mozgalom, mert nem az. A 1969 előtti szentjeink mind ilyen misére jártak! 
https://youtu.be/8y1cABhLc2o

Ez az oldaluk:
https://latinmass.com/

Jöjjön tehát akkor a fent említett dokumentumfilm fordítása, amelyet 1,4 millió ember látott:

A Szentmisét olyanná tették, mint amilyen a világ. Végeláthatatlan a zaj, mozgalmasság (leülünk, felállunk, válaszolunk, kezet rázunk, Miatyánk közben kézfogás, éneklés), megállíthatatlan történések hasonlóan, mint a világban, ahol folyamatosan telefonálunk, üzenetet küldünk, tévét nézünk, hallgatunk-, nézünk valamit, beszélgetünk valakivel, stb. 

A II. Vatikáni Zsinat (1962- 65) célja az volt, hogy megvitassák és elérjék, hogy az Egyház nyisson a világ felé, hathatósabban evangelizálja azt, de sajnos nem ez történt, hanem épp az ellenkezője, a világ bejött az Egyházba. A zsinat után a hívek csupán 63 %- a hitt az Eucharisztiában valóságosan jelen levő Jézus Krisztusban. 

VI. Pál pápa egyik személyi titkára Annibale Bugnini püspök elmondása szerint az út, hogy egyesüljünk a protestánsokkal az az, hogy minden fontos sarokkövet leromboljunk a liturgiában, minden imát, ami akadály és nehézség lehet. 
1960- 70 között rengeteg dolog megváltozott a világban. 
(A 5:56 másodpercnél hallható a videóban, hogy a My little pony dallamára éneklik a Glory to God -Dicsőség Istennek- c. dalt...Érdemes megnézni a videót akkor is, ha valaki nem ért angolul, mert elég beszédes... Szerk.megjegy.)

A liturgia megváltoztatása majdhogynem mindent érintett. 

Ha a mise olyan mozgalmas, zajos, mint a világ, akkor folyamatosan a tévék zaját fogja visszaadni, amihez hozzá vagyunk szokva. 

"Az áldozat a lényege a misének. Nem közösségi lakoma. Ezt a protestánsok mondják! Egy egyszerű étkezés előtti imát mondanak az új misén. Ez így, ebben a formában sosem volt az Egyház történetében. "- mondta Athanasius Schneider püspök.

Az új misén teljes a zavartság, mert az oltáron a pap folyton csinál valamit, közben meg mögötte ott van az Oltáriszentség és sokan észre sem veszik.

Azért is fontos, hogy milyen a liturgia, mert a gyerekek 0- 10 éves korig, abból tanulnak, amit látnak. 

Az, ahogy magunkhoz vesszük az Oltáriszentséget, az hatni fog a hitünkre. 

Előre megmondták, hogy a reformok után főleg gyerekek és nők fognak az Egyházban maradni. 

1967- ben még az volt a terv, hogy néhány része a misének legyen lefordítva csak latinból és ma, ezzel ellentétben, semmi sem latin!
1969- ben kezdték el a hívek felé fordulva a misézést, a térdeplőket eltávolították a szentélyből, egy oltárt helyeztek el középen (aminek egy ereklyét kellene tartalmaznia, márványból vagy kőből kellene készüljön és fel kellene szenteljék, de ez sok helyen nem történik meg, illetve fa asztalokon miséznek- szerk.megj.). 
VI. Pál pápa úgy gondolta, hogy így majd jobban elérik a modern embert.

A "novus ordo" (új mise)- n jóval kevesebb az ima és a szemlélődés lehetősége szinte teljesen hiányzik, hiszen folyamatosan történik valami. Olyan imákat, szentírási szövegeket hagytak ki az állandó mise szövegekből, amelyek az ítéletről, engesztelés fontosságáról, a kegyelmek szükségességéről szólnak. 
Törölték azt is az állandó mise szövegéből, hogy a szentáldozáshoz megszentelő kegyelem állapotában (halálos bűnt meggyónva, megbánva) kell lennünk.

SOHA NEM VOLT ENNYI MINDEN TÖRÖLVE AZ EGYHÁZ TÖRTÉNETÉBEN. 

Megváltoztatták a liturgia nyelvét, szövegét és külsejét. Azt várták az új liturgiától, hogy megtölti a templomainkat, de ha megnézzük az elmúlt 50 évet, akkor láthatjuk, hogy templomaink üresek és az új mise nem állította meg az elkezdődött hanyatlást. Csökkent a valóságos jelenlétben való hit, csökkent a keresztelők száma, csökkent a misén résztvevő hívők száma.
Ez volt a szexuális forradalom, a filmek, a szociális médiák megjelenésének az ideje. Ami megdöbbentő, hogy ennek ellenére ekkor NÖVEKEDETT A PROTESTÁNS (EVANGÉLIKUS) "egyházak" lélekszáma. Bezártak katolikus iskolákat, egyetemeket, kórházakat, nővérek, szerzetesek léptek ki a rendből. 

Ekkor mondta VI. Pál pápa -aki egyébként teljesen jóhiszeműen engedte a nagyszabású reformokat-, hogy:
"A Sátan füstje bent van az Egyházban."

Bugnini püspök egy szabadkőműves volt, az ő munkásságának az eredménye az új mise. A pápa személyi titkára volt, aki pápai felhatalmazás nélkül vezette be az új titurgia részeit.
A szabadkőművesek nem keresztények, ma is működnek, rendszeresen összegyűlnek szeánszaikon. A Katolikus Egyház legnagyobb ellenségei. Egy olyan vallás, amely nem hisz a Szentháromságban, az eredendő bűnben és meglátásuk szerint nem volt értelme Krisztus kereszthalálának. 

Végül Gagnon bíboros lett megbízva azzal, hogy lerántsa a leplet a szabadkőművesek ártó szándékai felett, az Egyházban. Charles Murr volt a személyi titkára. 
Staffa és Oddi bíboros 1975- ben találkoztak VI. Pál pápával. Bugninit elbocsátották, Iránba helyezték, ahol kevés kárt tudott tenni. 

VI. Pál pápa nem igazán törődött a liturgiával, Bugninire bízta, aki mögött sokan voltak, a világ szelleme. A pápa nem gondolta, hogy ekkora károkat okoz majd az új liturgia. 
A II. Vatikáni Zsinat az Eucharisztikus imát sem támogatta.

Nem kell hozzátapadjunk az új miséhez, ha látjuk, hogy nem működik, nem jók a gyümölcsei. 

Azt ígérték, hogy a modern misével sok fiatalt fognak becsábítani a templomokba, de ha megnézzük az új misén zömében idősek vannak, amíg a hagyományhű, latin misén fiatalok, családosok, gyerekek és  középkorúak, 60 évest és idősebbeket alig látni...

A videó vége nagyon optimista, hiszen világi szinten és Magyarországon is folyamatosan térnek vissza a hívők a több évszázados hagyományhoz.

"55évesen öregnek számítok a régi rítusú misén. Jöhetnének hozzánk tanulni az új misések."- mondja vidáman az amerikai pap.
















Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2019. 07. 03., szerda: Most fény derül a modernizmus szerzőire!: Annaliese Michel ördögűzése során elmondott dolgok egyenesen a démonoktól

Lelkiségi mozgalmak, amelyek rombolják az Egyházat

Ripperger atya: Hogyan áll most a gonosz helyzete?