Miért szeretjük Istent?

A gyermekeim kell, hogy a cselekedeteimben lássák Krisztust, és ne csak a szavaim által halljanak róla.

Egger Ágoston: A keresztény anya

Nem szabad azt gondolnunk, hogy a szeretet értékét az érzés, az érzelem adja meg.
 Isten nem abból fogja a mi szeretetünket megítélni, hanem szándékaink és akaratunk alapján.

Az isteni szeretet terén sok keresztény még csak kezdő s számosan ezen a fokon maradnak egész életükben. Ilyen az, aki szeretetét a múltban nyert s a jövőben remélt jótéteményekhez méri s így Isten iránti szeretete is jórészt önszeretet. 
Ez csak tökéletlen szeretet.

Tökéletes a szeretet akkor, ha annak Isten végtelen szépsége és tökéletessége az indító oka; ha szeretjük Istent, örvendünk dicsőségén, óhajtjuk tiszteletének s országának terjedését, s abban közre is munkálunk, tekintet nélkül arra, van- e abból hasznunk vagy pedig nincs. 

A tökéletes szeretet legalsó fokán állunk, ha Istent semmi áron sem bántanánk meg halálos vétekkel; második fokon már a szándékosan elkövetett bocsánatos bűn is ki van zárva; s végül a harmadik fokon a szeretet arra ösztönöz, hogy mindig azt tegyük, ami jobban tetszik Istennek, mégha a legnagyobb áldozatba kerülne is. 
Ezen a fokon vannak a szentek, de a legalsóra mindenkinek föl kell jutnia, ha üdvözülni akar s a keresztény lélek legalább a második fokozat elérésére törekedjék.

Mivel a szeretet Isten ajándéka, annak megőrzése - és fokozásáért sokszor kell imádkoznunk, vallásunk kegyszereiből kell azt megújítanunk s megedzenünk. További eszközök az Isten megismerése és a vele való foglalkozás. 

A természetes szeretet legmagasabb fokát, mint hitvesi és anyai szeretet éri el.
A nő, mint keresztény nő szeressen, s természetes szeretetét változtassa természetfölöttivé, melynek zsinór- mértéke Krisztus tanítása s amely erejét Krisztus kegyelméből meríti. 

A szeretet áldozatéletet követel tőlünk itt a földön, Isten iránti odaadást, mindmagunknak megtagadását.
Ott a túlvilágon boldogságunk forrása lesz; s minél több áldozatot hozunk a földön a szeretetért, annál nagyobb lesz dicsőségünk és boldogságunk a mennyben- éppen ama szeretet jutalmául.

A nő szív, hogy önmagát ajándékul adja, hogy szenvedjen, áldozatot hozzon s hogy önmagát megtagadja. A nő nagy és nemes dologra van teremtve és hivatva, Isten országában nagyon fontos feladat elvégzése vár őreá.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2019. 07. 03., szerda: Most fény derül a modernizmus szerzőire!: Annaliese Michel ördögűzése során elmondott dolgok egyenesen a démonoktól

Lelkiségi mozgalmak, amelyek rombolják az Egyházat

Ripperger atya: Hogyan áll most a gonosz helyzete?