Deharbe: Római Katolikus Katekizmus


"A protestánsok XV. századdal később keletkeztek, mint a kereszténység."
(Segur: Feleletek a vallási ellenvetésekre)


Mit tesz az: Isten igazságos?
"Isten igazságos ez annyit tesz, mint hogy ő érdem szerint jutalmaz és büntet."
Igazságosnak lenni annyit jelent, mint megadni mindenkinek a magáét, minden személyválogatás nélkül. Aki önmagának adja meg, ami őt illeti, az önmaga iránt igazságos. Isten mindkettőt cselekszi. Önmagának adja meg, ami őt illeti azáltal, hogy önmagát, mint legfőbbet ismeri meg és szeretetet, imádást és engedelmességet követel. És megasja a teremtményeknek a magukét, azáltal, hogy a jót jutalmazza és a rosszat bünteti.
Isten érdem szerint jutalmaz és büntet, vagyis a jót sohasem jutalmazza érdemén alul, soha kevésbbé, minthogy az örök erkölcsi rend szerint jutalomra méltó; és a rosszat sohasem bünteti mértékén felül, azaz nem szigorúbban, mint ahogy ugyanazon bölcs és igazságos rend szerint, büntetésre méltó, vagyis mint Jeremiás próféta mondja: "Megfizet mindenkinek az ő törekvéseinek a gyümölcse szerint." 

"Én, az Úr, aki a szíveket vizsgálom, és próbának vetem alá a veséket, hogy megfizessek kinek-kinek életmódja és tetteinek gyümölcse szerint."
(Jer 17,10)

"A jó és rosszért való teljes fizetés csak a jövő életben, az örökkévalóságban fog megtörténni."

"Ha Isten minden bűnöst már az életben szembetűnően büntetne, -jegyzi meg Szent Ágoston (Isten városa)- akkor könnyen azt hihetnénk, hogy a más világon nincs semmi kiegyenlítés, tehát közítélet, örök büntetés sincs."

És ha Istennek úgy tetszenék, hogy az igazakat már a földön ideiglenes javakkal jutalmazza, akkor sokan csak a földi javakért iparkodnánk Istennek szolgálni. 
Àm ily szolgálat nem erényre, hanem birvágyra, fösvénységre vinne minket. 

"Azt a kevés jót, melyet talán a gonoszok cselekszenek, itt akarja megjutalmazni, minthogy töredelmességük miatt a másvilágon meg nem jutalmazhatja. A rossz emberek is tesznek néha jót, pl.: tisztelik szüleiket, hűségesek, alamizsnát adnak, vagy másféle szivességet tanúsítanak felebarátaik iránt. Hogy tehát e kis jó se maradjon jutalom nélkül, mely azért kicsiny, mert nem Istenért s nem a malaszt állapotában történik, hát a jó Isten megengedi, hogy ezért földi javakban, jólétben, kitüntetésben részesüljenek."

Ez a tulajdonság, mintegy a napszámos bére, szemben a fiú örökségével. És miként a napszámos csak azon jutalomra tarthat igényt, melyet kialkudott és napi munkájával kiérdemelt, úgy a bűnösök sem várhatnak Istentől többet, mint amennyit kerestek, tudni illik a földi javakat.

Kitartóan álljunk ellene minden kísértésnek vagyis azokba soha kegkevésbbé se egyezzünk, bármily hevesek és hosszasak volnának is, mert ha a kísértő látja, hogy minden ravaszsága és ereje sem árthat nekünk, sőt inkább alkalmat nyújt, hogy kitartó és erélyes  ellenszegülés által csak érdemeinket szaporítjuk, akkor bosszankodva és megszégyenülve tovább kullog.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2019. 07. 03., szerda: Most fény derül a modernizmus szerzőire!: Annaliese Michel ördögűzése során elmondott dolgok egyenesen a démonoktól

Lelkiségi mozgalmak, amelyek rombolják az Egyházat

Ripperger atya: Hogyan áll most a gonosz helyzete?